Kafiju var uzskatīt par vienu no populārākajiem dzērieniem mūsdienu pasaulē. Taču cik daudzi no mums pievērš uzmanību kafijas pupiņu šķirnēm un cik no Jums zina par tās augšanas apstākļiem?
Kafijas eksperti jau sen ir izvēlējušies divus galvenos favorītus starp visiem esošajiem kafijas pupiņu koku veidiem pasaulē un tas ir Arābijas kafijkoks - Coffea arabica un Kongo kafijkoks - Coffea canephora mums plaši pazīstamas kā Arabika un Robusta. Šos nosaukumus noteikti ir dzirdējis ik katrs šī aromātiskā kafijas dzēriena mīļotājs, taču ne visi mēs spējam atpazīt to atšķirības. Tās atšķiras gan pēc izskata, gan pēc garšas, tāpēc piedāvājam Jums uzzināt to galvenās īpašības.
Arabika kafijas dzimtene ir Etiopija, taču mūsdienās šis koks tiek audzēts gandrīz visās tropu valstīs. Tieši šīs kafijas pupiņas veido aptuveni 70% no visas pasaules kafijas apjomiem, attiecīgi Robusta 30 %. Minēto kafijas pupiņu milzīgajai popularitātei ir daudz iemeslu. Taču, galvenokārt, tā ir garša un vēlreiz garša, tai piemīt neticami sabalansēta garša un fenomenāls aromāts ar raksturīgu skābenumu.
Arabika pupiņas aug 600-2000 m virs jūras līmeņa, tās tiek audzētas nogāzēs, kur ir diezgan mitrs, jo augstāk virs jūras līmeņa, jo pilnīgāka un bagātīgāka garša. Arabika kafijas koks ir diez gan kaprīzs: nepieļauj zemu vai pārāk augstu temperatūru un ir uzņēmīgs pret kaitēkļu uzbrukumiem. Tieši audzēšanas sarežģītības un garšas īpašību dēļ, šī veida kafija ir ievērojami dārgāka nekā Robusta.
Robusta kafijas veids tika atklāts daudz vēlāk nekā Arabika un tās dzimtene ir Āfrika. Mūsdienās ar Robusta kafijas pupiņu audzēšanu nodarbojas Brazīlija, daudzas Āzijas un, protams, Āfrikas valstis. Robusta var augt līdzenumos un kalnos. Kafijas koki var izturēt arī karstumu un lietu, tie tik bieži neslimo ar dažādām augu slimībām un tiem nav nepieciešama tik rūpīga aprūpe kā Arabika kokiem.
Robusta satur daudz vairāk kofeīna 2,7 % salīdzinājumā ar Arabika pupiņām, kas saturs tikai 1,5%. kofeīna. Tīrā veidā Robustai gan nav izteiktas un spilgtas garšas, dzēriens sanāk stiprs un rūgts, bet tieši kafijas pupiņu grauzdēšanas rezultātā, tā iegūst visvairāk garšas nianses.
Kuru no veidiem izvēlēties?
Nav tādas vienprātības par to, kurš no kafijas veidiem ir labāks vai sliktāks, jo viss ir atkarīgs tikai no Jūsu individuālās gaumes. Turklāt izrādās, ka divu veidu pupiņu sajaukšana dažādās proporcijās un dažādās grauzdēšanas pakāpēs ļauj atklāt vissmalkākās šī dzēriena nianses. Tāpēc kafijas ražotāji un izplatītāji sāka piedāvāt abu veidu kafijas pupiņu maisījumus, kur Robustas rūgtums papildina Arabika augļu notis un otrādi.
Protams, ja Jūs esat "iesācējs" kafijas šķirnes izvēles niansēs un grauzdēšanas veidos, speciālisti iesaka sākt ar 100% Arabika bez piedevām. Tas ļaus noteikt, kuri kafijas aromāti no kuriem pasaules reģioniem tieši Jums patīk visvairāk. Pēc tam varat pakāpeniski palielināt Robusta pupiņu saturu, lai atrastu savu ideālo kafijas pupiņu maisījumu visdažādākās situācijās, piemēram, relaksējošai atpūtai, kad vēlaties maigu dzērienu ar apburošu aromātu vai agrām rīta stundām, kad nepieciešams uzmundrinošs dzēriens aktīvas darba dienas sākumam.
Kā papildu mājienu varam pieminēt arī "standarta" kafijas veidu kombinācijas, kas tiek izmantotas visā pasaulē:
Dažādu veidu un pasaules reģionu ideālās pupiņu kombinācijas atrašana ir laikietilpīgs process. Bet rezultātā Jūs būsiet apbalvoti ar iespēju ne tikai prasmīgi pagatavot gardu dzērienu sev un saviem tuvākajiem, bet arī pastāvīgi pārsteigt savus viesus ar izcilām aromātiskas un izsmalcinātas kafijas receptēm.
Mūsu sortimentā varat atrast ne tikai Arabika pupiņas no dažādiem pasaules reģioniem, bet arī speciāli sagatavotus un izvēlētus gatavus pupiņu maisījumus, kurus mēs iesakam Jums izmēģināt